Uggs rea

Rent geografiskt kommer förstås artonårige Jonatan Leandoer Håstad från kulturmedelklassen på Södermalm i Stockholm, men olikt de flesta inhemska artister gör han knappt intervjuer med svenska journalister.”Blir de arga om man ber om ett glas till sin medhavda hostmedicin på krogen?”,Uggs rea undrar Rebecka Åhlund i magasinet Arena när hon fantiserar om en intervju med ”sadboys” frontfigur som aldrig blir verklighet. På kort tid har Yung Lean blivit Sveriges största hiphopexport och han verkar inte behöva svenska medier. Vart han kommer från hörs inte på de melankoliska ljudmattorna som smälter ihop med den monotona nonsensrappen. Det är som att lyssna på ett överflöd av information.Kanske är det därför folk säger att Yung Lean är en ”internetrappare” eller att han gör ”memecore”. Hans sound och attityd är tydligt inspirerad av Lil B, som på trolligt vis proklamerat att ”ord inte betyder ett skit” i en musikgenre som brukade bygga på äkthet.Yung Leans skrytiga texter om att röka weed och knulla min tjej refererar inte till gator och områden, utan gamla tv-spel, Oreo milkshakes och isteet Arizona. ”I’m a lonely clown with my windows down” mässar Yung Lean på Yoshi City och sammanfattar perfekt den dubbla känslan av melankoli och okrossbarhet som präglar tonåren.

Musiken är deppig, men inte lika nihilistisk som den självmedvetna hiphop som annars brukar känneteckna rap som ”låter som internet”.Anakronismerna är en lika stor dygd som emon för Yung Lean.Nostalgiska referenser till spelkonsolen Nintendo 64,Uggs rea filmen Det femte elementet och tecknade serien Digimon är viktiga i sadboys universum, som verkar frusit kring millennieskiftet.Hans första mixtape Unknown Death 2002 refererar till en tid när Leandoer var sex år gammal. Den barnsliga estetiken i hans videos liknar skärmsläckare från sent 90-tal, när ”internet” var primitivt men fortfarande inte kontrollerades av enorma konglomerat.Det är logiskt att Yung Lean blivit mycket större i USA än i Sverige. Hans unga fans som vuxit upp under George W Bush-åren vill nog helst drömma om en oskyldigare tid innan 9/11 och finanskris som de knappt hunnit uppleva.Inte konstigt att de är ledsna.

Uggs rea Hur förklarar man i korta drag det som sker just nu i Burundi för de läsare som inte ens vet vilken världsdel det handlar om? Den frågan ställer Anna Roxvall, som i tio år arbetat som journalist och föreläsare med särskilt fokus på Afrika söder om Sahara.Burundi är mindre än Småland men har tio miljoner invånare, det ligger nästan mitt i Afrika utan kontakt med havet, inklämt mellan giganterna Kongo-Kinshasa- och Tanzania. De nordliga gränserna delas med Rwanda, med vilket det delar såväl den fantastiska grönskande geografin som den etniska komplikationen. Landet har en stor majoritetsbefolkning hutuer (84 procent) och en minoritet tutsier (14 procent).