Uggla

Modellen kommer från det mångkulturella Leicester i England. Per Skogfeldt har på plats studerat hur kristna, muslimer, sikher och hinduer jobbar tillsammans mot konflikt, rasism och religiös intolerans.Hemmavid har hans kyrka provat att i mindre skala öppna för liknande religionsdialog och träffat lokala företrädare för andra religioner. Vid den första träffen, berättar Per, kom ett dussin muslimer, glada att berätta om sin islam och att uttrycka välvilja till kristendomen.Vi måste sansa oss. Prata med varandra. Extremism skapas bara av två orsaker: rädsla och okunskap.Annus horribilis 2016 avslutades med ännu ett ont dåd när en lastbil användes som mordvapen mot tolv marknadsbesökare i Berlin.Den första nyhetsflashen hann knappt komma till punkt innan populisterna skrek om hämnd, hårdare tag mot mångkulturen och flyktingstopp.

Att vända andra kinden till finns allt mer sällan på kartan.Det är otroligt svårt att be för dem som uppträder som ens fiender. Men det är en viktig tes. Försoning kan inte ske om vi inte ser förbi vårt högmod och våra rädslor.Detta är den sista delen av tre i en serie om synen på vår samtid utifrån olika religiösa identiteter.Ann-Britt Cannerstad och Carina Larsson var kollegor inom tandvården i Eskilstuna när de bestämde sig för att sadla om och bli butiksägare.Vi hade jobbat som tandsköterskor i 20 respektive 27 år på samma arbetsplats och var båda lite sugna på att hitta på något annat. När jag fick tips om att Hälsobodens ägare ville sälja började jag fundera. Och kom att tänka på Carina, som jag tyckte om och som jag kände var lika jordnära som jag, berättar Ann-Britt och Carina fyller på:

Båda två var vi ju dessutom genuint intresserade av hälsa och av sociala patient- och kundkontakter. Vi kikade på lokalen och såg potentialen, bestämde oss och utbildade oss till auktoriserade hälsorådgivare.Hälsoboden har genom åren tillhört tre olika kedjor: Life, Nature och nu sedan några år Hälsokraft. Trender har kommit och gått och råd och rön har avlöst varandra. Men kunderna har varit trogna genom åren. Många av de som regelbundet kommit in och handlat av Ann-Britt och Carina har varit med ända sedan starten i augusti -98.Vi har alltid haft en sån härlig stämning härinne. Många glada skratt har det blivit.Men branschen har förändrats. EU-reglerna har blivit betydligt tuffare kring hälsokostpreparaten, och i dag får den som säljer hälsokost inte längre tala sig varm för en produkt, inte hävda att den hjälper mot något speciellt.