Uggiate trevano

Några veckor med #metoo-rörelsen ständigt pulserande i diverse medier, traditionella och sociala, har säkert varit en ögonöppnare för många. Men det är lätt att bli härdad inför alla berättelser. Inte minst i det här jobbet, tro mig. Ibland skulle jag utan att blinka kunna titulera mig cyniker.Men när jag läser vittnesmålen som Svenska Dagbladet har samlat ihop från en mängd svenska kvinnliga film- och teaterskådespelare vänder det sig i magen.Uggiate trevano Låt mig citera två av vittnesmålen:”Fått sms av stor manlig kollega om hur han ska knulla mig med morfarskuken i varje hål. Bara varit tre år på DEN STORA TEATERN och han är ju fast anställd så inget att gå till chefen med.””Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon.

Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun.Uggiate trevano Jag skulle tystas. Jag var för kaxig”.Den senaste tiden har vi fått läsa om olika medieprofiler och tv-kändisar som anklagas för sexuella trakasserier, och en svensk mycket känd komiker är anmäld för våldtäkter. Även andra yrkesgrupper synas nu när ämnet står högt på dagordningen men det är sant att det till stor del har handlat om en handfull galjonsfigurer.Fram tills nu.Vittnesmålen i Svenska Dagbladet undertecknas av 456 personer. Fyrahundrafemtiosex.

Detta är så massivt, det är en bulldozer som kör genom Teatersverige – genom Dramaten och andra institutioner, de fria grupperna, Trollywood, allt det vi håller högt och är stolta över. Denna värld, som är magisk och vacker för de flesta av oss som befinner oss utanför,Uggiate trevano är bevisligen ett helvete för många som befinner sig på insidan. Och männen som beskrivs i dessa vittnesmål, inför dem saknar jag faktiskt ord.Det är helt otänkbart att detta inte kommer att resultera i något konkret. Nyligen beslutade dessutom Teaterförbundet för scen och film att gå ut med en enkät till sina medlemmar om just sexuella trakasserier. Om resultatet av den speglar detta finns det bara en sak att säga: dags att städa upp.