Ugg tamara

Rättighetstvisten mellan SVT och Sony sätter stopp för succé-julkalendern ”Tusen år till julafton”.Julkalendern ”Tusen år till julafton” som följer en familj genom historien, blev den mest sedda i modern tid när den sändes förra året med en genomsnittlig publik på 2,3 miljoner.I torsdags rapporterade Kulturnyheterna att serien riskerades att aldrig mer kunna visas, på grund av en en rättighetstvist mellan SVT och Sony, som äger produktionsbolaget Freemantle som var med och skapade ”Historieätarna”.Sony menar att ”Tusen år till julafton” påminner alldeles för mycket om just ”Historieätarna”.

Vi är fortfarande oeniga om det är så att vi gjort ett intrång eller inte. Då har vi sagt att vi för tillfället inte har någon avsikt att publicera den här julkalendern igen på något sätt, sade Thomas Nilsson, kanal- och tablåchef på SVT, till Kulturnyheterna. Under fredagen bekräftades att Tusen år till julafton kommer att begravas för gott.Karin af Klintberg, regissör och producent för programmet, är djupt besviken över beskedet.Jag tror att det aldrig gjorts ett så omfattande jobb om barn i historien. Vi har tagit fram kläder, skor, frisyrer, hur de bodde, hur de levde, gick de i skolan, arbetade, det är en stor förlust om den historiska researchen går förlorad, säger hon till Kulturnyheterna.DEBATT. Regeringens matstrategi präglas av att det är jordbruksintressen som definierar vad som räknas till livsmedelssektorn. Sverige har fina livsmedelsindustriföretag som är en förutsättning för att jordbruket ska ha en kommersiell framtid, konstaterar Marie Söderqvist, Lars Appelqvist och Anette Rosengren, Livsmedelsföretagen.

I veckan presenterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht regeringens nya livsmedelsstrategi. Den har gått från att vara en strategi till att bli ”strategiska mål”. En liten språklig glidning kan tyckas, men i själva verket handlar det om att dokumentet som skulle ta Sverige från en krympande livsmedelsproduktion till en växande, i stället blivit ett dokument som tydligt illustrerar branschens många problem.Det råder inte ens någon enighet om vad som egentligen ska räknas som att tillverka mat och dryck. Av tradition är det LRF och bönder som givits privilegiet att definiera livsmedelssektorn. Det har lett att det som kallas livsmedelspolitik i Sverige kretsar runt bondgården, och angreppssätten och frågorna är mycket traditionella: gödselskatt och djurhållningsregler, och den forskning som diskuteras är växtförädling och djuravel.