Ugg jules

Republikanen Trump har kritiserats för sin kvinnosyn, och anklagas för allt från sexuella övergrepp till sexistiska kommentarer.Arrangörerna i Washington understryker att det inte handlar om att uttryckligen protestera mot Trump utan snarare om att gå samman för att kräva rättvisa.Hillary Clinton har på Twitter uttalat sitt stöd för demonstranterna.”Tack för att ni står upp för, talar för, och marscherar för, våra värderingar”, skriver hon.Den tidigare utrikesministern John Kerry stöttar också marschen och medverkar själv vid manifestationen.”Väldigt farligt” En av de största systermarscherna hålls i New York, men det är inte bara i amerikanska städer som det pågår protestmarscher.

I Paris samlades ett par tusen människor nära Eiffeltornet. En av dem var Andreia Rossi, 39 år från Brasilien som berättade att hon deltog ”eftersom jag är kvinna, men också för att jag vill protestera mot allt som Trump representerar”. Det är väldigt farligt, han har ljugit för alla som röstade på honom och det kan hända i Frankrike också, sade hon till nyhetsbyrån AFP.I London slöt 100 000 människor upp, enligt arrangörerna, men det var ingen siffra som kunde bekräftas av polisen. Andra europeiska städer där det har demonstrerats i dag är Berlin, Budapest, Amsterdam, Prag, Rom, Barcelona, Genève och Oslo. Det har även hållits demonstrationer i bland annat Johannesburg och Calcutta.De som har skrivit under artikeln, förbundsordförande Johan Lindholm, andre förbundsordförande Lars Hildingsson och lokala ordföranden i hela landet, ville uppmärksamma hur mycket kvinnor behövs i byggbranschen och understryka det med att bära ”pussy hats”.
Lööf: ”Tondövt”

Men att hela styrelsen i fackförbundet består av män får kritik på sociala medier. Centerledaren Annie Lööf skriver på Facebook: ”Att Byggnads förbundsstyrelse – alla män såklart – väljer att posera på gruppbild i dessa mössor i stället för att göra skillnad i verkligheten är tondövt. Särskilt en dag som denna.”Frilansjournalisten Åsa Petersen reagerar på att bara män låter sig fotograferas i en feministisk symbol som kvinnor har skapat för att komma till rätta med ojämställdhet. ”På kvinnodagen om någon dag är det väl viktigt att kvinnor får ta plats”, skriver hon på Facebook.”Jobbar stenhårt”Byggnads ordförande Johan Lindholm skriver i ett mejl till TT att styrelsen satte på sig dessa ”pussy hats” som en solidaritetshandling.