Ugg ingrid

Nyligen kunde Dagens Media berätta att Top Toy, som äger Toys ‘R’ Us och BR Leksaker, för andra året i rad ger ut en genusneutral julkatalog.Nytt för i år är att även Danmark och Norge får genusneutrala julkataloger.Men greppet, att inte dela upp sortimentet i pojk- och flickleksaker, har retat gallfeber på Pia Adelsteen,Ugg ingrid Dansk Folkepartis ”jämställdhetsordförande”.Jag tycker att det är djupt skrattretande och lite perverst. Alla barn har ett kön från födseln och det är missförstått politiskt korrekt att avbilda pojkar i tjejroller och omvänt, säger Pia Adelsteen till den danska tidningen Metro Express.För danska TV2 utvecklar hon kritiken. Det är underligt när man ser på Sverige och deras könsneutrala förskolor där man inte får säga han och hon. Man försöker ta bort de här könsstereotyperna som de kallar det, istället för att se verkligheten som den är. Man lever i en fantasivärld.

Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen och halvdansk, är inte förvånad över reaktionerna.I Danmark finns det en väldigt skruvad syn på det genusarbete som vi gör i Sverige. Precis som många här har en skruvad bild av danskarna,Ugg ingrid en schablonbild av gubbar som sitter och dricker gammeldansk hela dagarna, säger han till Dagens Media och fortsätter: Fördomarna går åt båda hållen och den danska fördomen om oss är att vi är några slags PK-tomtar som gör rent absurda saker.Genuspedagogik på dagis handlar i de allra flesta fall om att bemöta alla barn respektfullt på deras egna förutsättningar. Det finns få exempel på dagis som gjort mer extrema saker än så.

Att reaktionen kommer från just Dansk Folkeparti, Danmarks motsvarighet till Sverigedemokraterna, är inte heller förvånande menar Jens Liljestrand.Det är ett parti som inte drar sig för att skruva om verkligheten. Det är ett parti som på alla sätt lever på fördomar, inklusive den här.Karin Arbsjö,Ugg ingrid reporter på Sydsvenskans kulturredaktion, håller med.Dansk Folkeparti är ett högerpopulistiskt och konservativt parti och att de säger så här är inte så förvånande. Jag tror att det är dumt att dra slutsatsen att det här är en allmän dansk uppfattning, säger hon till Dagens Media och fortsätter:Men med det sagt så tror jag att man både på den svenska och den danska sidan har använt det andra landet som en skräckbild i jämställdhetsdebatten.