Ugg evanna

När president Barack Obama rullar upp sina skjortärmar och tar ett stadigt grepp om pulpeten är det förstås en högst medveten signal till det amerikanska folket: Ni kan lita på att jag jobbar så hårt jag kan. Fi-ledaren Gudrun Schymans signalröda läppar markerar munnen, ett smart retoriskt grepp för att få publiken att fokusera på vad hon säger.En politikers stilrådgivare är väl så viktig som talskrivaren.Det säger Barbro Hedvall, som har studerat folkvaldas kläder,Ugg evanna frisyrer och stildetaljer sedan början av 1980-talet. Det var då chefredaktören Bo Strömstedt gav mig i uppdrag att skildra politiken på mitt sätt.

Det är frestande att tala om honom, för hans stil hade aldrig passerat idag. Han var så desorganiserad. Man såg honom komma fin och proper på Västerlånggatan på väg till kontoret på morgonen. Och en halvtimme senare hängde skjortan lite över bältet och hela klädseln såg slafsig ut.Ugg evanna Men på den tiden var det fult att bry sig om hur man såg ut.Barbro Hedvall skrattar åt minnet. Idag ser hon hur professionalismen och de mallade kostymerna har hängts in i politikernas garderober. Särskilt på regeringsnivå.Ju närmare makten du kommer, desto mer konventionella klädval.Vad tänkte du när du såg den senaste partiledardebatten på tv?

Den var inte minnesvärd. De var inte minnesvärda.Ugg evanna Det kanske beror på att de saknar tofs i nacken, haha. Men nja, snarare på att deras personligheter är en smula utslätade.Det finns heller inte utrymme för några längre utläggningar, utan här är det kombinationen av bilden och korta pratminus som förs fram. Det är på sätt och vis intellektuellt förnedrande.Bilden av politikern blir alltså viktigare, vad vi än tycker om det. Och viktigast av allt blir det för den folkvalda att själv äga sin stil.Robin Givhan, den Pulitzerbelönade modejournalisten på Washington Post som ofta lyfts fram för sina smarta analyser om politikers skal, skrev för ett år sedan ingående om hur Hillary Clinton återtog makten över sin stil: Genom att skämta om sina klädmissar och varierande frisyrer. På ett möte med kvinnliga väljare lär hon till exempel ha sagt: ”Ni kommer inte att se mitt hår gråna i Vita huset. Jag har färgat det i åratal!”