Ugg dam

Några år senare kom den fantastiska dokumentären ”H:r Landshövding” – förvisso en skildring av Anders Björcks vardag, men mest av en typ av formaliserat politiskt liv där individen spelar rollen av sig själv. Genialt.”Hassel – privatspanarna” är ingen dokumentär, det är en helt egen genre, en hybrid; dokumentär, komedi, ”Swedish Crime”, parodi, kritik, ja uppgörelse med allt möjligt.
Och det är fantastiskt bra och intelligent. Underhållande, utmanande, sorgligt,Ugg dam irriterande, fint fult, och bittert roligt, redan från den allra första scenen, där den pensionerade Roland Hassel presenterar resultatet av sitt arbete med framletandet av ett slags brandmask, på ett torrt och stendött styrelsemöte i lysrörsbelysning.

För det är Olof Svedelids hårdkokte snut Hassel det handlar om . En grånad, resignerad och bitter Hassel, som efter pensioneringen inte kunnat släppa det här med Palmemordet.Och som ägnar sin tid åt att ringa Täppas i P1 och ifrågasätta att belöningen till den som löser fallet fortfarande,Ugg dam 25 år senare, är kvar på 50 mille! Som sitter i en skrubb och lyssnar på polisradioupptagningarna från mordnatten. Som deltar i utdragna, taffliga rekonstruktioner av mordet tillsammans med en grupp verkliga privatspanare och konspirationsteoretiker, som varje år försöker komma ett steg längre och vars våta dröm det är att en gång kunna bygga upp hela mordplatsen inomhus, för att slippa frysa.

Ugg dam Lars-Erik Berenett gören overkligt välbalanserad tolkning av sin gamla roll. Hassel står mest och glor som en icke närvarande skugga, men är samtidigt lika tuff och intensiv som någonsin i böckerna och filmerna. Även där han sitter uppgiven i en fåtölj efter att ha misslyckats med en röststyrd telefonbeställning.Förutom att den är en uppgörelse med den ständigt pågående Palmeutredningen så är ”Hassel – privatspanarna” också en uppgörelse med massproduktionen av svenska kriminalfilmer med tråkiga snutar som går omkring i korridorer och mumlar.Hassel får fullt ut vara precis så tråkig och patetisk som alla dessa snutar egentligen är och filmen precis så estetiskt ful som alla de filmerna egentligen är. Utan försköningar eller effekter.Det här är inte en film för alla. Men gillar man den kan man nog se den hur många gånger som helst.